Studijska poseta AKOKVO-a NAT-u od 23. do 25. septembra 2019.

Predstavnici Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Crne Gore – AKOKVO, predvođeni direktorom agencije prof. dr Srđom Popovićem, boravili su u studijskoj poseti Nacionalnom telu za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srbije – NAT od 23. do 25. septembra 2019. godine.

Delegaciju AKOKVO u sastavu prof. dr Srđa Popović, Ana Rutović, Milica Kavedžić i mr Tijana Stanković primila je prof. dr Jelena Kočović, direktorka NAT-a, a sastancima su prisustvovali dr Ana Jakovljević, sekretar NAT-a, Branko Pavlović, Ana Marjanović i Aleksandar Jović iz stručne službe NAT-a. Teme studijske posete bile su: uporedna analiza zakonskih rešenja u oblasti obezbeđenja kvaliteta u visokom obrazovanju u dve države, način funkcionisanja i organizacije dve agencije, finansiranje rada agencija, usaglašenost nacionalnih standarda za akreditaciju i spoljašnju proveru kvaliteta sa standardima i smernicama za obezbeđenje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja (Standards and guidelines for quality assurance in the European Higher Education Area – ESG), poređenje procedura u procesima obezbeđivanja kvaliteta (početna akreditacija, akreditacija, reakreditacija, spoljašnja provera kvaliteta), imenovanje i rad recenzentskih komisija, kao i mogućnost organizovanja zajedničkih treninga, obuka i seminara. Tokom razgovora iznet je niz zajedničkih tema za saradnju, kao i problema sa kojima se susreću dve agencije. Takođe, dogovoreno je da se preduzmu aktivnosti za pripremu aplikacija budućih zajedničkih projekata.

Predstavnici AKOKVO sastali su se i sa prof. dr Simom Avramovićem, predsednikom Upravnog odbora NAT-a i članovima prof. dr Slobodanom Unkovićem i gospodinom Miroljubom Aleksićem.

Studijska poseta realizovana je na osnovu ugovora o saradnji dve agencije, koji je potpisan 25. juna 2019. godine.