Министарска конференција Западног Балкана: Квалитет и обезбеђење квалитета у високом образовању – Трендови и развој у ЕУ и Западном Балкану

Министарство просвете и науке Републике Северне Македоније, у сарадњи са Секретаријатом Иницијативе за реформу образовања Југоисточне Европе (ERI SEE), окупило je министрe и друге високе званичнике влада у региону, представнике надлежних институција, припаднике академске заједнице и експертe са Западног Балкана и Европске уније (ЕУ) на конференцији под називом Квалитет и обезбеђење квалитета у високом образовању – Трендови и развој у ЕУ и Западном Балкану, која је одржана 26. и 27. септембра 2023. године у Скопљу, у Републици Северној Македонији.

Преко 80 учесника Конференције имало је прилику да разговара о квалитету и обезбеђивању квалитета високог образовања у региону и даљим корацима које треба предузети. На овом догађају су учествовали и председник Европскe асоцијације за обезбеђење квалитета у високом образовању (ENQA), господин Даглас Блексток и директорка Европског регистра за обезбеђење квалитета у високом образовању (EQAR), госпођа Магали Зонен. Министри просвете и науке Републике Северне Македоније и Црне Горе такође су узели учешће на овој конференцији, као и помоћник министра просвете Републике Србије др Александар Јовић.

Међународну конференцију је отворио министар просвете и науке Републике Северне Македоније др Јетон Шаћири, истакавши значај оваквог догађаја и изразивши очекивање да ће састанак резултирати „мапом” пута која ће унапредити квалитет високог образовања у свакој од економија у региона.

Догађају су присуствовали и представници регионалних агенција надлежних за високо образовање, па су тако НАТ представљали в. д. директора проф. др Ана Шијачки и секретар Јанко Балшић. Проф. Шијачки је учествовала на посебном експертском панелу под називом Развој Западног Балкана у обезбеђењу квалитета у високом образовању, у оквиру којег је говорила о изазовима са којима се НАТ суочава, као и плановима за даљи напредак наше агенције.

Дводневни скуп обухватио је презентације европских стручњака високог нивоа, панел дискусије са представницима власти и кључних институција надлежних за обезбеђење квалитета на Западном Балкану, европским и регионалним стручњацима из академске заједнице, као и радионице и студијске посете Универзитету Светог Ћирила и Методија и Интернационалном балканском универзитету у Скопљу.

Резултат рада учесника Министарске конференције представљају Препоруке политике Западног Балкана за квалитет у високом образовању о даљим правцима унапређења квалитета и обезбеђења квалитета у високом образовању на Западном Балкану, у складу са обавезама Болоњског процеса и Европским стандардима и смерницама за обезбеђење квалитета (ЕSG). Наведене препоруке су доступне на следећем линку:
https://www.erisee.org/wp-content/uploads/2023/09/WB_Policy_Recommendations_Quality_HE_Final.pdf