Janko Balšić

Janko Balšić je rođen 1. jula 1996. godine u Gornjem Milanovcu, gde je završio Osnovnu školu „Momčilo Nastasijević” i Gimnaziju „Takovski ustanak”. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 2020. godine i okončao master akademske studije 2022. godine stekavši akademski naziv master pravnik.

Trenutno je doktorand na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu u Međunarodnopravnoj užoj naučnoj oblasti.

Tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nagrađivan je za odličan uspeh, a u završnom razredu osnovne škole, kao i u svim razredima gimnazije opšteg smera, pohađao je dvojezičnu nastavu na srpskom i engleskom jeziku.

Na tradicionalnom „Takmičenju u besedništvu studenata Pravnog fakulteta” nagrađen je za prvo mesto po odluci žirija 2018. i 2020. godine, kao i za drugo mesto 2019. godine.

Pobednik je XXVII Festivala besedništva „Sirmium lux verbi (Sirmijum – svetlost reči)” u Sremskoj Mitrovici 2018. godine.

Tokom školovanja, intenzivno se bavio glumom i bio član više dramskih sekcija, studija i amaterskih pozorišta.

Godine 2020. godine zapošljava se u Nacionalnom akreditacionom telu (NAT) kao stručni saradnik za akreditaciju i proveru kvaliteta, gde 2021. godine postaje sekretar. Kao sekretar, trenutno rukovodi Sekretarijatom – stručnom službom NAT-a.

Govori engleski jezik i služi se nemačkim jezikom.

Trenutno živi, radi i studira na doktorskim akademskim studijama u Beogradu.