Sastanak Zajedničke komisije za priznavanje akademskih kvalifikacija održan 23. i 24. novembra 2023. u Skoplju

Po zaključcima Zajedničke komisije za priznavanje akademskih kvalifikacija 22. septembra 2023. godine, prvi sastanak Zajedničke komisije za akademske kvalifikacije održan je 22. i 23. novembra 2023. godine u Skoplju, Severna Makedonija. Vlada Republike Srbije imenovala je članove Zajedničke komisije srpske strane u sledećem sastavu: jednog člana iz ENIC/NARIC centra (organizacione jedinice Agencije za kvalifikacije), jednog člana iz Ministarstva prosvete i jednog člana iz Nacionalnog tela za akreditaciju i osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT).

U prvom delu sastanka razgovaralo se o trenutnom stanju, koracima koji su pred nama i spremnosti relevantnih institucija da implementiraju Sporazum o međusobnom priznavanju akademskih kvalifikacija i identifikuju potencijalne izazove.

Na sledećem sastanku razgovaralo se o 12-mesečnom planu rada, broju sastanaka, izveštavanju, institucionalnoj saradnji itd.

Članovi Zajedničke komisije (sve strane) postigli su dogovor o tome kako i u kom obliku slati liste akreditovanih javnih univerziteta i visokih škola, u skladu sa Sporazumom o priznavanju akademskih kvalifikacija, ratifikovanom u četiri parlamenta ekonomija potpisnica.

Predstavnici ENIC/NARIC kancelarija su 23. novembra razgovarali o narednim koracima u formiranju zajedničke baze podataka – RRD. ENIC/NARIC centri iz Albanije i Srbije imali su svoje IT stručnjake na licu mesta – kako bi razgovarali o modalitetima povezivanja RRD-a sa njihovim postojećim bazama podataka, kako je prethodno dogovoreno. Takođe, drugog dana održani su pojedinačni sastanci ENIC/NARIC kancelarija sa specijalistom za RRD.