Генерална скупштина CEENQA у Астани (2023)

Секретар Јанко Балшић представљао је НАТ на годишњој Генералној скупштини и радионици CEENQA (Central and Eastern European Network of Quality Assurance Agencies in Higher Education – Мрежа агенција за обезбеђење квалитета у високом образовању Централне и Источне Европе) које су одржане 2. и 3. јуна 2023. године у Астани, у Казахстану. Организатор догађаја била је агенција IAAR (Independent agency for accreditation and rating – Независна агенција за акредитацију и рејтинг).

Казахстански министар за науку и високо образовање господин Сајасат Нурбек (Sayasat Nurbek) свечано је отворио догађај, посебно истакавши значај интернационализације високог образовања у Казахстану.

Радионица под називом „People and Culture in QA Agencies” бавила се различитим темама у вези са управљањем људских ресурса и каријерним развојем (staff development), почев од општих, стратешких питања, па све до конкретних примера добре праксе о томе како подржати запослене и створити продуктивно и пријатно радно окружење у агенцијама надлежним за високо образовање. Током радионице, бивша председница INQAAHE, заменица директора EQAR и два члана CEENQA заједнице осврнули су се на фундаменталне вредности високог образовања, спојивши их са перспективама ESG-a, људским ресурсима и процесима за интерно обезбеђење квалитета. Уследила је панел дискусија током које се расправљало о последицама дигитализације на људске ресурсе и могућностима прилагођавања агенција за високо образовање у том смислу.

На Генералној скупштини, чланови CEENQA су одлучивали о избору чланова Одбора, као и о чланству појединих агенција. Као пуноправни члан CEENQA, НАТ има право гласа у овој организацији, тако да је секретар НАТ-а активно учествовао у раду Генералне скупштине, гласајући по тачкама дневног реда у име директора НАТ-а. Нове чланице Мреже постале су следеће агенције: STAR (из Турске), IKCA (из Казахстана) и HEC (из Сирије – члан у разматрању).

Представник НАТ-а је током свог боравка у Астани имао прилику да упозна велики број делегата из различитих европских агенција (Немачка, Аустрија, Естонија, Летонија, Литванија, Пољска, Чешка Република, Словачка, Мађарска, Румунија, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Северна Македонија, Бугарска, Јерменија, Азербејџан, Грузија, Киргистан, Молдавија, Турска и Украјина), као и међународних асоцијација (ENQA, EQAR, INQAAHE и APQN – Asia-Pacific Quality Network) и да са већином колега размени релевантна искуства у области акредитације и високог образовања.