Bologna Hub конференција Западног Балкана

Секретар НАТ-а Јанко Балшић представљао је НАТ на конференцији под називом Bologna Hub Conference in the Western Balkans: Sharing Knowledge – Building Networks, одржаној од 19. до 20. октобра 2023. године, у Ректорату Универзитета у Београду.

Организатор догађаја била је немачка Еразмус+ Национална агенција за високо образовање у оквиру DAAD German Academic Exchange Service, под слоганом „Дељење знања – изградња мрежа”. Конференција је окупила представнике високошколских установа из Србије и ширег региона Западног Балкана, колеге из Немачке и других земаља Европског простора високог образовања (ЕНЕА), као и представнике агенција и иницијатива надлежних за високо образовање. Први дан конференције био је посвећен тематској размени о најновијим дешавањима у Болоњском процесу, а други дан активностима умрежавања. Конференција је имала за циљ размену знања и пракси о кључним обавезама Болоњског процеса у погледу признавања, обезбеђења квалитета и оквира квалификација.

Добродошлицу учесницима у име Универзитета у Београду пожелео је ректор проф. др Владан Ђокић, истакавши значај Болоњског процеса и позвавши учеснике да у оквиру својих академских заједница и установа пронађу путеве за ефикасну академску сарадњу у региону. Амбасадорка Савезне републике Немачке у Србији госпођа Анке Конрад указала је на потребу интеграција и постизања стабилног напретка у оквиру заједничких програма универзитета на Западном Балкану.

Секретар НАТ-а је првог дана Конференције, у оквиру сесије под називом Spotlight on the Bologna Key Commitments, имао прилику да говори о подржавању европских агенција надлежних за обезбеђење квалитета у високом образовању у контектсту усклађивања са Европским стандардима и смерницама (ESG), имајући у виду да је НАТ пројектни партнер у пројекту SEQA-ESG2, чији је циљ управо пружање подршке државама Западног Балкана и њиховим агенцијама у постизању усклађености са ESG-ом, а самим тим и испуњавање кључних обавеза у погледу обезбеђења квалитета.