Одржана прва радионица у оквиру пројекта SEQA-ESG2

Прва радионица у оквиру пројекта SEQA-ESG2, одржана је у Београду 23. и 24. маја у хотелу „Courtyard by Marriot“. Реч је о пројектној активности у оквиру пројекта SEQA-ESG2 (основне информације о пројекту су доступне на линку), коју је НАТ, у својству пројектног партнера, а у сарадњи са Европском асоцијацијом за обезбеђење квалитета у високом образовању (ENQA) као координатором пројекта, спровео са циљем да све агенције које су учесници на пројекту размене искуства и поделе изазове које имају у усклађивању са Европским стандардима и смерницама (ESG).

Догађају су испред НАТ-а оба дана присуствовали в.д. директор НАТ-а проф. др Шијачки, секретар НАТ-а Јанко Балшић и Службеник за међународну сарадњу Емилиа Кнежевић. Остали учесници радионице били су испред агенција из Босне и Херцеговине (HEA), Републике Српске (AHERS), Азербејџана (TKTA) и Украјине (NAQA), у својству придружених партнера, као и представници ЕNQA и два експерта из Словачке (SAAHE) и Шведске (UKÄ).

Радионица је била посвећена кључним елементима процеса ревизије ESG, који се ослања на обезбеђење квалитета које спроводи независна агенција, уз укључивање свих релевантних партнера. Посебан фокус је био стављен на ESG стандарде 2.2 (Designing methodologies fit for purpose) и 2.3. (Implementing processes). Будући да је радионица осмишљена да буде интерактивна, сви учесници узели су активно учешће. Оба дана су организоване „постер сесије“ где су сви учесници могли да поделе своја искуства, као и изазове са којима се сусрећу.

Учесници су имали прилику да чују искуства агенција из Словачке (SAAHE) и Шведске (UKÄ), а након презентација су уследиле конструктивне дискусије са циљем узајамног учења једних од других. На крају другог дана су изведени релевантни закључци о свим питањима о којима се дискутовало током трајања радионице, као и информације о предстојећим пројектним активностима.